Edwin Wenink

Edwin WeninkGeverifieerdEdwin Wenink, manager supply chain bij FloraHolland, werd geboren op 6 april 1969 te Ridderkerk.

Opleiding

Edwin Wenink studeerde vanaf 1988 eerst economie en later bedrijfskunde met specialisatie logistiek management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1995 behaalde hij daar zijn Master in Business Administration. Wenink was een nuchter persoon en voelde zich verantwoordelijk voor zijn eigen succes; niet voor niks betaalde hij zijn opleiding zelf. Zijn afstudeerstage vervulde Wenink bij het ingenieursbureau Starke Diekstra. Voor dit bedrijf deed hij onder andere onderzoek naar wat het bouwpotentieel was van logistieke dienstverleners in warehousing. Hier leerde Wenink belangrijke lessen zoals het feit dat het sluiten van een compromis niet altijd de beste oplossing is. Of naar eigen zeggen: ‘’We agree to disagree’’.

HOYER GMBH

Edwin Wenink had het motto dat wanneer je iets wil, je daar zelf voor moet gaan. Dus dat was dan ook wat hij deed. Om na Starke Diekstra bij een interessant bedrijf aan de slag te kunnen gaan, verstuurde Wenink honderd brieven naar bedrijven met een open sollicitatie. Uiteindelijk kon hij bij zes verschillende bedrijven een baan krijgen. Daaruit koos hij uiteindelijk zelf voor het internationale logistieke bedrijf HOYER waar hij als development manager aan de slag kon. Hij was werkzaam voor de Duitse tak van het bedrijf. Een goede keuze bleek later, want deze functie was enorm leerzaam. Wenink was de rechterhand van een adjunct directeur binnen het bedrijf en werkte samen met hem aan een centralisatieproject voor Chemie wisselvervoer over de weg. Hij werkte vijf jaar voor HOYER toen in 2001 bleek dat Wenink zich meer ontwikkeld had in een andere richting en er een mismatch ontstond met het bedrijf. Jammer, vond Wenink, maar het zoeken van een nieuwe uitdaging was niet moeilijk. Wenink behoorde namelijk tot de tweede lichting van afgestudeerden van de master Logistiek Management aan de Erasmus Universiteit. Er waren dus weinig hoogopgeleiden in de logistiek wat er in resulteerde dat Wenink binnen korte tijd terecht kon bij YACHT. Vanuit YACHT hielp Wenink YAHAMA Motor Europe met het implementeren van hun nieuwe logistieke strategie in Scandinavië. Echter, al binnen een jaar kreeg Wenink een telefoontje met daarin de vraag of hij terug wilde komen bij HOYER. Wenink keerde terug naar het bedrijf met de uitdagende opdracht om een nieuwe consulting afdeling op te zetten. Hij werkte aan complexe logistieke vraagstukken en reisde daarvoor veel rond. Voor HOYER werkte Wenink nog eens vijf jaar, tot 2007.

FloraHolland U.A.

In 2007 werd Edwin Wenink gebeld door een Headhunter voor de Bloemenveiling Aalsmeer en werd hem een baan aangeboden. Wenink had op dat moment een jong gezin wat het vele reizen voor HOYER er niet makkelijker op maakte. Voor de Bloemenveiling hoefde Wenink aanvankelijk niet veel te reizen en tegelijkertijd vormde het bedrijf een interessante uitdaging. Hij nam het aanbod aan en kort nadat Wenink in dienst was voor het bedrijf als hoofd supply chain management, fuseerde de VBA met FloraHolland. De naam van het bedrijf werd omgedoopt tot FloraHolland; de fusie maakte van FloraHolland de grootste snijbloemen- en plantenveiling ter wereld waar Wenink manager supply chain development werd. Deze functie vervulde Wenink  zes jaar waarin hij de leiding had over meerdere grote logistieke projecten/innovaties, zoals ’Flowers@Sea’, ‘GreenRail’, ‘HubWays’ en ‘DaVinci’. Voor ‘HubWays’ bijvoorbeeld werd subsidie aangevraagd om door middel van het delen van digitale transport informatie, optimalisaties in de sierteelt sector te kunnen realiseren en ‘GreenRail’ was een project om de treintransport voor de planten te realiseren.

Op basis van de behaalde successen met deze projecten, waarmee Wenink samen met zijn team de internationale supply chain binnen de branche innoveerde werd Edwin Wenink benoemd tot Logistiek Manager van het jaar 2014.

Gezien de vooruitstrevendheid van zijn werk en de successen die dit opleverde kan Edwin Wenink met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *