Nienke Meijer

VoorNienke Meijerzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen, Nienke Meijer, werd geboren te Eindhoven in 1965.

Loopbaan binnen de uitgeverij

Nadat Nienke Meijer in 1983 haar atheneumdiploma haalt aan het Lorentz Lyceum te Eindhoven besluit ze psychologie te gaan studeren aan de Rijks Universiteit Utrecht. Deze opleiding sluit ze af in 1987. Meijer volgt daarna nog twee postdoctorale studies, namelijk de studie Mediarecht en Bedrijfseconomie en de studie Public Relations. Na het behalen van haar diploma gaat Meijer werken bij Intermediar Uitgeefgroep, onderdeel van VNU Business Publications. Voor Intermediar is Meijer vijf jaar werkzaam. Ze groeit door binnen VNU en bekleedt verschillende functies binnen de organisatie. Zo is Meijer onder andere enkele jaren adjunct-directeur bij het dagblad De Limburger. In 2000 stapt Meijer over naar Wegener Nieuwsmedia. Allereerst als Geverifieerddirecteur van het Eindhovens Dagblad waar ze onder andere verantwoordelijk is voor de 325 werknemers. Bij het Eindhovens Dagblad blijft Meijer zes jaar werkzaam tot ze in 2006 lid van de directie van Wegener Nieuwsmedia wordt. In de twintig jaar dat ze werkzaam is in de uitgeverijwereld heeft ze een aantal mooie carrièrestappen gemaakt. Toch besluit Meijer een andere richting in te gaan.

Fontys Hogescholen

Nadat Nienke Meijer twintig jaar werkzaam is geweest in de uitgeverijwereld besluit ze dat het tijd is om een  overstap te maken naar een andere branche. Ze wordt in 2009 lid van het College van Bestuur van de hbo-instelling Fontys Hogescholen. Hoewel het onderwijs een nieuwe sector is voor Meijer, heeft ze al veel ervaring met de bestuurlijke kant. Het onderwijs bleek voor Meijer een mooie nieuwe uitdaging. Net zoals ze ervoer bij het leiden van een grote krant, was het zaak een goede balans te vinden tussen het leiden van een groot bedrijf met behoorlijk budget en het uitvoeren van een maatschappelijke opdracht. Op deze wijze kon ze vol energie aan een nieuwe stap in haar leven beginnen. Wanneer de toenmalige voorzitter van het College van Bestuur van Fontys in 2013 zijn vertrek aankondigt, wordt Meijer benoemd als de opvolger. Als voorzitter van Fontys houdt ze zich bijvoorbeeld bezig met strategische student-gerelateerde zaken, zakelijke dienstverlening en de cultuur en organisatie betreffende de hoge school. Meijer ziet een uitdaging in het vinden van een goede balans tussen de sturende kracht vanuit de politiek en het houden van een eigen koers voor Fontys. Ze merkt al snel dat het soms moeilijk is de eigen regie te kunnen houden in een veelal turbulente politieke wereld. Daarnaast is het vinden van een goede balans tussen enerzijds het economisch belang van het onderwijs en anderzijds het maatschappelijk en kwalitatieve belang niet altijd eenvoudig. Meijer probeert hier met haar voorzitterschap zo goed mogelijk vorm aan te geven. Ze is er bijzonder trots op dat Fontys Hogescholen bekend staat als een kwalitatieve goede hogeschool. Voorlopig wil ze nog veel doen binnen de onderwijssector, maar toch ziet ze zichzelf in de komende jaren weer een keer een omschakel maken naar een andere sector. Zo zegt ze: ‘’Voor ons allen geldt hetzelfde als hetgeen we aan onze studenten meegeven: blijf jezelf ontwikkelen, zie steeds nieuwe kansen en vind jezelf een in de zoveel jaar opnieuw uit om flexibel, creatief en ondernemend te blijven’’.

Topvrouw

In 2014 wordt Nienke Meijer verkozen tot Topvrouw van het jaar 2014. De stichting wil met de uitverkiezing de aandacht vestigen op vrouwelijke topmanagers en het tekort van vrouwen in de top. Eerder dat jaar werd ze door de glossy Frits al gekozen tot Eindhovense topvrouw van 2014.

Gezien haar succesvolle carrière, met meerdere topfuncties in verschillende branches en een verkiezing tot Topvrouw op zak, kan Nienke Meijer met recht worden bestempeld als Leading Professional

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *