Barbara Baarsma

barbara baarsmaGeverifieerdDe econome Barbara Baarsma werd in 1969 geboren te Leiden. Ze is directeur van SEO Economisch Onderzoek, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER).

Opleiding

Nadat Barbara Baarsma in 1988 haar atheneumdiploma behaalt, gaat ze naar de Technische Universiteit (TU) Delft om Industrieel Ontwerpen te studeren. Haar interesse lag eigenlijk vooral bij de wiskunde, maar na een voorlichtingsdag van de TU over Industrieel Ontwerpen was haar interesse voor deze studie gewekt. Haar werd verteld dat wiskunde ook binnen deze studie nadrukkelijk aanwezig zou zijn. Na één jaar besloot Baarsma echter om te stoppen omdat de studie voor haar niet analytisch en wiskundig  genoeg was. Haar interesses lagen nog steeds bij wiskundige problemen en het ontwerpen, maar minder bij het handenwerk van Industrieel Ontwerpen. Om deze reden vertrok Baarsma naar Amsterdam om Economie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De studie beviel haar; ze kon zich nu richten op analyse, maar ook op mensen en het ontwerpen van  markten. In 1993 studeert Baarsma cum laude af in de Economie.

Carrière

Na  haar afstuderen gaat Barbara Baarsma aan de slag als assistent in opleiding bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de UvA. Ze wilde  meer leren over economie. Haar passie lag op dat moment nog niet bij het doen van onderzoek, maar het doen van onderzoek leek de beste keuze om te blijven groeien als econome. In 2000 promoveerde Baarsma op haar proefschrift over de monetaire waardering van externe effecten en werkte ze op projectbasis als onderzoeker bij de SEO Economisch Onderzoek. SEO Economisch Onderzoek is een van de oudste onderzoeksinstituten van Nederland en doet onderzoek naar maatschappelijk relevante vraagstukken voor betalende klanten. Op 25-jarige leeftijd raakt Baarsma zwanger van haar eerste zoon. Wanneer ze terugkijkt op deze periode, ziet ze in dat het krijgen van kinderen op relatief jonge leeftijd goed is geweest voor haar carrière. Het opgroeien van de kinderen liep samen op met haar carrière; vrouwen die later kinderen krijgen onderbreken hun carrière wat vaak een vertraging betekent. Door al tijdens het aio-schap kinderen te krijgen,  was er steeds een goede balans tussen werk en privé. Na haar promotieonderzoek, trad Baarsma in dienst bij SEO Economisch Onderzoek. Na acht jaar in dienst te zijn, wordt Baarsma benoemd tot directeur. In januari 2009 wordt ze daarnaast benoemd tot hoogleraar Marktwerking en Mededingingseconomie aan de UvA. Op deze manier houdt ze zich zowel bezig met toegepast als wetenschappelijk  onderzoek . Baarsma werkt één dag in de week als hoogleraar aan de UvA. Ze begeleidt studenten bij het schrijven van hun eindscriptie, geeft colleges en begeleidt promotieonderzoek.

Nevenfuncties

Naast de bovengenoemde functies bekleedt Barbara Baarsma verschillende nevenfuncties. Door het uitvoeren van verschillende functies tegelijkertijd wil Baarsma haar hersens blijven kraken; ze wil voortdurend blijven leren en vooral niet in een comfort zone raken. Veel mensen kennen haar waarschijnlijk van televisieoptredens bij onder andere De Wereld Draait Door (DWDD). In 2012 wordt Baarsma onderscheden met de NVZ-penning door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ‘’vanwege de impact die haar vooruitstrevende denken heeft binnen de ziekenhuisbranche’’. In datzelfde jaar wordt Baarsma door de ministerraad benoemd tot Kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). De SER adviseert het kabinet en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaaleconomisch beleid en voert bestuurlijke en toezichthoudende taken uit. Vanuit haar functie als kroonlid adviseert Baarsma de regering over uiteenlopende economische onderwerpen.

Barbara Baarsma is verder vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Loyalis NV en lid van de Raad van Commissarissen bij Aon Groep Nederland en Stichting Espria. Ook is zij lid van het Bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Kas Bank, van de Raad van Advies Responsible Investment bij PGGM, en van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. Eerder was zij toezichthouder bij BNN, Woonzorg Nederland, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, en FNV Bondgenoten. Baarsma ontkracht het idee dat commissarissen veelal samenwerken als een moeilijk te breken ‘old boys network’. Zo zouden quota voor vrouwen in raden van commissarissen dit netwerk moeten opbreken. Baarsma heeft weinig vertrouwen in dit soort quota; de toegang tot het netwerk was voor Baarsma niet moeilijk en ging op natuurlijke wijze.

Gezien haar succesvolle carrière als econome kan Barbara Baarsma met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

 

5 gedachtes aan “Barbara Baarsma

 1. Emilie van der Lande - van Spaendonck

  Geachte Mevrouw,

  Heb net uw inspireerde verhaal gehoord bij de Wereld draait door en sta daar volledig achter! U heeft absoluut gelijk! We moeten zo blij en dankbaar zijn met de weelde waar wij in leven.
  Als je in Nederland mag wonen ben je zo bevoorrecht. Dit wordt mij vaak bevestigd als trouwabtenaar. Kom zo vaak veel jonge mensen tegen met een enorme drive, ook juist om iets te doen voor de medemens die gehandicapt is of het minder heeft. Aan de andere kant ben ik ook actief voor Stichting Leergeld en kom ik in gezinnen, waar het verhaal zoals u nu vertelde, niet aankomt. Daar moet iets aan gedaan worden! En last but not least: laat de Nederlandse pers nu eens aan een optimistischer verslaggeving doen!!!

  Met hartelijke groet, Emilie van der Lande- van Spaendonck

 2. Tom Schure

  Bij de uitzending van 16 februari 2017 zijn complimenten op zijn plaats.
  Zowel Barbara Baarsma, als econome, met haar grandioos pleidooi, voor betere beeld-vorming: kijk niet naar de mindere verschijnselen. Zoek ook de prachtige verworvenheden. Het grootste bezit is ons onderling vertrouwen. Het Sociaal Contract, daar mogen we ons op fixeren. Gezondheid ons grote goed; relaties prachtig om te cultiveren.
  “Waar sta ik” Ieder van ons, bevoorrechten mag een bijdrage leveren. Je kunt dat door uit je eigen hokje te treden, pro-actief jezelf opstellen. In jouw eigen kring goed zijn bv met weduwen, gescheidenen en andere vrienden. Positieve visie zie ik zeker en vast als iets dat je moet uitdragen, ook in kleine kring.
  Ook Hanneke Groeteman en Robbert Dijkgraaf boden hun positief verhaal. Wat een kwaliteit. Voor wie het wil zíén, een bijzondere uitzending.

  Mijn vader *1906 evenals diens gepromoveerde zus *1908 studeerden biologie en werden Drs. c.q. dr. in Leiden, Barbara ‘ s geboorteplaats, mooi die coÏncidentie: Leiden.
  Zelf kom ik uit een gezin van 10 kids. 8 academici, in navolging van vader; 2 kloosterlingen (Med. Missiezusters en broeder Mill Hill; beide Hbo.). Zo gewoon is dat gezin dus niet, hoewel niemand hoogleraar werd.
  Als gewoon burger ben ik oud-docent MEAO *1944, onderschrijf ik graag de betogen van de eminente gasten bij Matthijs van Nieuwkerk.

 3. Anni Oude Avenhuis

  DANK voor je inspirerende presentatie in DWDD.
  Fijn dat er mensen zoals jij, hun expertise op zo’n bewuste manier inzetten, vlak voor de verkiezingen.
  Ik wens je veel succes en hoop je vaker op TV te zien (ik realiseer me ook dat dat veel energie kost…)

 4. egbert van dalsem

  Ja een leuk verhaal,

  Maar wel een beetje overdreven en onbegrijpelijk dat Dhr. van Nieuwkerk Mevr.Baarsma zoveel tijd geeft om haar verhaal te doen.
  Is het wel de werkelijkheid??
  Dhr. van Nieuwkerk vetdient bij de publieke omroep meer dan 4 ton heb ik begrepen.
  Wat zou Mevr. Baarsma verdienen?
  Zullen ze haar ook nog betalen om dit naar mijn idee kul verhaal te vertellen.
  Natuurlijk we wonen in het rijke westen en een betere verdeling van welvaart over de wereld zou terecht zijn.
  Maar kijken we wel goed om ons heen.
  Komt er ook niet in Nederland steeds groter verschil tussen arm en rijk.
  Lekker lullen als je zelf aan een te goede kant staat.
  Zelf ben ik 67 en begonnen met werken op mn 17 de dus al 50 jaar aan de slag.
  Slecht pensioen en echt niet alleen door eigen toedoen.
  Genaaid door de banken en pensioen fondsen.
  Moet nu dus nog gewoon werken om niet in de bijstand of bij de voedselbank terecht te komen.
  Schijnt trouwens normaal te zijn werken tot je 68 ste en ook daarna.
  Probeer het allemaal maar bij te houden.
  20% van mijn vaste inkomen betaal ik aan de zorg.
  Vaste huur kan ik niet betalen en woon dus op een boot die ik nog heb overgehouden van de periode dat het iets beter met me ging.
  Dus inderdaad mag ik van geluk spreken ook van deze Nederlandse samenleving deel uit te maken.
  Maar eigenlijk leef ik in de illigaliteit en door trots regel ik alles zelf wel.
  En als ik dan zo’n programna zie denk ik mens kijk eens wat beter om je heen.
  Maar als je die ogen ziet weet je al dat dat niet gaat gebeuren.
  Mevr.en Meneer slaap zacht wij ploeteren wel door.
  Egbert van Dalsem
  Sta ook open voor een persoonlijk gesprek hoor????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *