Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy KanGeverifieerdAlexander Rinnooy Kan werd in 1949 geboren te Den Haag. Door de jaren heen heeft hij verschillende bestuurlijke en wetenschappelijke functies bekleedt. Momenteel is Rinnooy Kan universiteitshoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de UvA (Universiteit van Amsterdam).

Opleiding

Na het behalen van zijn gymnasium diploma ging Alexander Rinnooy Kan wiskunde studeren in Leiden. Daarnaast ging hij aan de UvA econometrie studeren. Na afronding van zijn studies, waarvan wiskunde cum laude, was Rinnooy Kan van plan om te promoveren in de wiskunde. Dit is op het laatste moment echter niet doorgegaan door een vacaturestop aan de wiskundefaculteit die met terugwerkende kracht werd ingevoerd. Door de stop werd hij gedwongen op zoek te gaan naar iets anders. Hierop besloot hij langs te gaan bij hoogleraar Gijs de Leve die een aantal onderwerpen suggereerde. Een van deze onderwerpen, combinatorische optimalisering, wist mede dankzij de praktische relevantie de interesse van Rinnooy Kan te wekken. Dit onderwerp onderzocht hij samen met Jan Karel Lenstra en in 1976 promoveerde Rinnooy Kan in de toegepaste wiskunde.

Carrière

Naast zijn studies is Alexander Rinnooy Kan onder andere actief geweest als onderzoeksassistent aan het Wiskundig Instituut van de Rijksuniversiteit Leiden. Tijdens het promoveren heeft Rinnooy Kan onder andere gewerkt als wetenschappelijk medewerker wiskunde en statistiek aan de Technische Hogeschool Delft. Vervolgens is hij bij de EUR (Erasmus Universiteit Rotterdam) eerst lector en vervolgens hoogleraar operationeel onderzoek geweest tot hij in 1983 benoemd werd tot directeur van het Econometrisch Instituut van de EUR. Tot zijn aangename verassing werd hij in 1986 gevraagd voor de functie van rector magnificus van de EUR. Door de bezuinigingen destijds hield Rinnooy Kan zich veel bezig met lobbyen bij het bedrijfsleven. Dit contact met het bedrijfsleven resulteerde later in de volgende grote stap in zijn carrière; in 1991 werd Rinnooy Kan benoemd tot voorzitter van VNO (Verbond van Nederlandse Ondernemingen).

Door deze functie kwam hij nog meer in aanraking met het bedrijfsleven. Hierdoor kreeg hij, ondanks gebrek aan ervaring in de financiële wereld, in 1996 de mogelijkheid toe te treden tot de Raad van Bestuur van ING. Na deze functie tien jaar vervuld te hebben werd Rinnooy Kan gevraagd als voorzitter van de SER (Sociaal-Economische Raad). In deze functie kwamen de kennis en ervaring die hij in de wetenschap en verschillende sectoren binnen het bedrijfsleven opdeed samen. Ondanks zijn enorme interesse en waardering voor de functies die hij heeft mogen vervullen miste Rinnooy Kan het contact met leerlingen dat hij aan de universiteit had.  Naast zijn functie als voorzitter van de SER was hij daarom ook onbezoldigd hoogleraar policy analysis in the private and public sector aan de Amsterdam Business School van de UvA. In 2012 vertrok Rinnooy Kan bij de SER en ging hij bij de UvA aan de slag als hoogleraar economie en bedrijfskunde. Hier kan hij zich volledig richten op het vergaren en overdragen van kennis.

Nevenfuncties

Door zijn nieuwsgierigheid en enthousiasme heeft Alexander Rinnooy Kan door de jaren heen veel uiteenlopende nevenfuncties bekleedt. Hij is onder andere lid geweest van de Raad van Commissarissen bij Mees Pierson, Dura Bouw en  Perscombinatie. Ook is hij voorzitter geweest van verschillende onderzoekscommissies en is hij gastleraar geweest bij een groot aantal universiteiten waaronder Columbia University te New York en MIT (Massachusetts Institute of Technology) te Cambridge in de Verenigde Staten. Tegenwoordig houdt Rinnooy Kan zich voornamelijk bezig met zijn functie als voorzitter van de Raad van Toezicht van het AMC (Academisch Medisch Centrum) en zijn functie als voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouw. In 2012 werd Rinnooy Kan benoemd tot president-commissarissen bij DNB (De Nederlandsche Bank), begin 2015 besluit hij op te stappen bij DNB (De Nederlandsche Bank) aangezien hij in 2015 voor D66 de Eerste Kamer in gaat. Deze functie is formeel onverenigbaar  met de functie van commissaris bij DNB. Verder is Rinnooy Kan voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda 2015.

Onderscheidingen

Alexander Rinnooy Kan ontving in 1994 een eredoctoraat op het gebied van economische, sociale en politieke wetenschappen van de Vrije Universiteit van Brussel. In 2007, 2008 en 2009 werd hij door de Volkskrant uitgeroepen tot de meest invloedrijke Nederlander. In 2009 ontving Rinnooy Kan een eredoctoraat van de Open Universiteit voor zijn baanbrekende ideeën en inzet voor het onderwijs. Bij zijn afscheid van de SER werd Rinnooy Kan benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Bij ontvangst van de onderscheiding werd hij onder meer geroemd om zijn visie, zijn kracht om bruggen te slaan en zijn kracht om resultaten te boeken in een tijd van politieke en economische instabiliteit. In 2014 ontving Rinnooy Kan de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland. Rinnooy Kan ontving de onderscheiding voor zijn gedreven, vasthoudende en effectieve inzet voor de wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *