Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde

GeverifieerdDaan Roosegaarde werd op 24 juli 1979 geboren in Nieuwkoop. Hij is kunstenaar, ontwerper en de eigenaar van het ‘’social design’’ lab Studio Roosegaarde.

Opleiding

Daan Roosegaarde heeft ondertussen een indrukwekkend C.V. opgebouwd, maar had het niet altijd gemakkelijk. In de periode dat hij naar school ging, had hij veelal moeite met het onder woorden brengen van zijn ideeën. Nadat Roosegaarde in Nieuwkoop zijn havodiploma haalde, studeerde hij van 1997 tot 1999 architectuur aan de ArtEZ Hoge School van de kunsten in Arnhem, maar maakte deze studie niet af. Hierna zat hij één jaar op de St. Joost Academie in Breda, maar ook deze studie maakte hij niet af omdat hij weggestuurd werd; Roosegaarde’s ideeën werden niet begrepen. Pas toen hij in 2001 terecht kwam in Enschede aan de Academie voor Kunst en Industrie voelde hij zich echt thuis. In 2003 haalde hij hier zijn diploma cum laude. Datzelfde jaar nog ging Roosegaarde naar The Berlage Institute, een postacademische school voor architectuur in Rotterdam die destijds nog niet geaccrediteerd was, maar een breed internationaal netwerk kende. Het programma wat Roosegaarde hier volgde duurde twee jaar; in 2005 haalde hij zijn certificaat van deelname.

Carrière

Daan Roosegaarde richtte in 2006 Studio Roosegaarde op in Waddinxveen en begon datzelfde jaar zijn indrukwekkende carrière door het ontwerpen van Dune. Dune is een interactief landschap van licht dat oplicht bij geluid en beweging van mensen. In dit ontwerp is al sterk de interactiviteit tussen mensen en techniek terug te zien, een thema dat in al Roosegaarde’s werk naar voren komt. Met Dune viel Roosegaarde meteen op, zo was onder andere het Tate Modern Museum in Londen onder de indruk. Veel van zijn kunstwerken worden vanaf dat moment internationaal geroemd en veelal worden zijn ideeën ingezet bij duurzaamheidsprojecten over de gehele wereld, zo werkt hij aan smog opzuigende palen en energiezuinige snelwegen. Door de internationale interesse in zijn werk heeft Studio Roosegaarde op het moment van schrijven niet alleen een vestiging in Rotterdam, maar ook in Shanghai. Een ander wereldwijd opvallend werk binnen Roosegaarde’s oeuvre is de in 2010 gerealiseerde Intimacy Dress die meer of juist minder transparant wordt aan de hand van de hartslag van de drager.

Ook in Nederland blijven Daan Roosegaarde’s projecten populair. Een van zijn kunstwerken, Lotus Dome, wordt in 2014 vier maanden in het Rijksmuseum getoond. Lotus Dome is een dome van lotusbloemen die openvouwen in reactie op menselijk gedrag. In datzelfde jaar wordt het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Nuenen aangelegd waarbij een technologie wordt gebruikt die ervoor zorgt dat de steentjes in het fietspad oplichten in het patroon van de sterrennacht zoals geschilderd door Van Gogh. In zijn kunstwerken streeft Roosegaarde in zijn eigen woorden naar ‘’technopoëzie’’ waarin techniek wordt gekoppeld aan menselijke beleving.

Onderscheidingen

Met zijn vooruitstrevende en duurzame werken heeft Daan Roosegaarde veel onderscheidingen gewonnen, zowel in Nederland als in het buitenland. Voorbeelden van enkele van deze gewonnen awards zijn de Dutch Design Award in 2009, China’s Most Successful Design Award in 2011, de INDEX award in 2013 en in datzelfde jaar ook de World Technology Award of Arts. Verder wordt hij in lijsten genoemd als de GOOD 100 of creative changemakers en de Trouw duurzame 100.

Gezien de vooruitstrevendheid van zijn werk en de vele awards die hij met zijn werk gewonnen heeft, kan Daan Roosegaarde met recht bestempeld worden als Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *