Carel van Lynden

Carel van Lynden

GeverifieerdCarel van Lynden is partner bij AKD Advocaten en Notarissen te Rotterdam. Van Lynden heeft jarenlange ervaring als advocaat op het gebied van zeerecht en financiering. Hij is gespecialiseerd in scheepsfinanciering, hypothecaire uitwinning, bunkers en offshore. Van Lynden adviseert banken en financiële instellingen op verscheidene gebieden, waaronder nieuwe investeringen en gedwongen verkopen.

Opleidingen

Carel van Lynden heeft in 1972 zijn studie Rechten aan de Universiteit van Leiden afgerond, waarmee hij meester in de rechten werd. In 2006 heeft Van Lynden een postacademische specialisatieopleiding gevolgd aan de Grotius Academie die verbonden is aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hier heeft Van Lynden heeft zich gespecialiseerd op het gebied van Finance en Securities. Dat jaar heeft hij tevens een postacademische specialisatieopleiding gedaan op het gebied van Ship Finance aan de Lloyds Maritime Academy.

Carrière

Carel van Lynden is in 1979 als advocaat gaan werken bij het toenmalige Loeff & Van der Ploeg. Tussen 1985 en 1987 heeft hij gewerkt bij het toenmalige Nauta Van Haersolte om vervolgens over te stappen naar het toenmalige Knüppe & Groothuis. Bij dit kantoor werd hij in 1988 partner. Na vele fusies is dit kantoor het huidige AKD. Van Lynden heeft ruime ervaring als advocaat op het gebied van zeerecht, scheepsfinanciering en handelsrecht, op het gebied van procesvoering en advies. Hierbij ligt de nadruk op banken en financiële instellingen die actief zijn in scheepsfinanciering en bedrijven die werkzaam zijn in de bunkerindustrie en op de offshore.

Van Lynden adviseert banken in de financiering van schepen en de uitwinning van zekerheidsrechten, waaronder ABN AMRO Bank, Commerzbank, Deutsche Bank, Barclays Bank, DVB Bank en NordLB. In de afgelopen jaren heeft Van Lynden tientallen schepen in Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen voor banken geveild. In de offshore adviseert Carel van Lynden bedrijven als Oceanteam en JUBO. Hij treedt veelvuldig op in arbitrages en procedures voor de rechtbanken en hoven in Nederland. Daarnaast adviseert en procedeert Van Lynden veel in de wereld van de scheepsbrandstoffen waarbij hij de vaste advocaat is van de brancheorganisatie NOVE en van vele Nederlandse leveranciers, waaronder Lukoil, Brightoil, Petrol Bunkering en SBI.
Van Lynden spreekt regelmatig op seminars over de bunkerindustrie en publiceert over bunkers en uitwinningsperikelen. Bunkeren is het innemen van brandstof door een schip. De kwaliteit van bunkers moet aan standaard handelsspecificaties voldoen, die privaatrechtelijk van aard zijn.

Nevenfuncties

Naast zijn werk in de advocatuur vervult Van Lynden verschillende maatschappelijke en beroepsmatige nevenfuncties.

Op maatschappelijk gebied is hij onder andere sinds 1991 secretaris-penningmeester van de Stichting de Laurenspenning, voorzitter van het Fonds tot Instandhouding van de Grote- of Sint Laurenskerk en bestuurslid van vele andere stichtingen en verenigingen. Sinds 2010 is Van Lynden voorzitter van de Aegon Koninklijke-Holland Beker, de grote internationale roeiregatta op Nederlandse bodem. De wedstrijd werd tot 2015 gehouden op de Bosbaan te Amsterdam, maar vindt tegenwoordig plaats op de Willem-Alexanderbaan te Rotterdam. Ook is Van Lynden sinds 2013 voorzitter van de Operadagen Rotterdam.

In 1992 werd Van Lynden benoemd tot honorair consul van Frankrijk in Rotterdam. Honorair consul is een persoon die aangesteld is door een overheid om haar belangen te behartigen in een ander land, ten behoeve dan dat land of zijn burgers. Een honorair consul verleent assistentie aan onderdanen van het vertegenwoordigde land in Nederland maar is ook adviseur voor bedrijven en burgers die in het land dat hij vertegenwoordigt zaken willen doen. Hij of zij wordt vaak aangesteld vanwege zijn sociale netwerk. Een honorair consul is onbetaald actief en is een burger dus maakt geen lid uit van de ambtenarij of het overheidsapparaat.

Als beroepsmatige nevenfuncties is hij onder andere sinds 2009 voorzitter/president van de Transport Commissie van de Union Internationale des Avocats (UIA) en lid van verschillende besturen van stichtingen van AKD.

Onderscheidingen

Carel van Lynden werd in 2010 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding ontving hij wegens zijn grote verdiensten voor de maatschappij gedurende tientallen jaren. Dit betreft zijn bestuursfuncties in verscheidene maatschappelijke en culturele organisaties. In 2002 werd Van Lynden benoemd tot Ridder in de Orde van Verdienste van Frankrijk. Deze onderscheiding ontving hij wegens zijn verdiensten voor Frankrijk, met name als honorair consul en diverse Frans-Nederlandse organisaties. Op het moment dat Van Lynden de onderscheiding ontving was hij reeds 10 jaar actief als honorair consul voor Frankrijk. Van Lynden is tevens drager van de Wolfert Van Borssele penning van de Gemeente Rotterdam wegens verdiensten voor de stad.

Aanbevelingen

Carel van Lynden wordt door Chambers Europe, de Legal 500 en Who’s Who Legal aanbevolen als topadvocaat op het gebied van Shipping Advisory. Dit zijn wereldwijd de meest toonaangevende lijsten met een overzicht van de beste advocaten en de beste advocatenkatoren.

Gezien de uitgebreide ervaring en het grote netwerk van Van Lynden, kan hij met recht bestempeld worden als een Leading Professional binnen het maritiem recht.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *