Peter Wennink

Peter Wennink

Peter Wennink werd geboren in 1957. Momenteel is Wennink Chief Executive Officer (CEO) van chipfabrikant ASML. Hij heeft een opleiding gevolgd aan het NIVRA (Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants). Na zijn studie ging Wennink aan het werk als accountant bij Deloitte. Hier werd hij benoemd tot partner en specialiseerde hij zich in high technology en de markt van halfgeleiders. Halfgeleiders zijn basisonderdelen van moderne electronica.

ASML

Mede dankzij zijn specialisme op het gebied van halfgeleiders en zijn betrokkenheid bij de beursgang van ASML maakte Peter Wennink in 1999 de overstap van Deloitte naar ASML, waar hij aan de slag ging als financieel directeur. Na 14 jaar lang financieel directeur van het bedrijf geweest te zijn werd Wennink in 2013 benoemd tot CEO en president van ASML. AMSL is een Nederlands bedrijf dat werkzaam is op het gebied van lithografiemateriaal bestemd voor de industrie van halfgeleiders. De apparatuur die ASML maakt is bestemd voor het maken van computerchips (IC’s) op zeer dunne siliciumplaatjes. ASML haalt haar omzet voornamelijk uit de verkoop van apparatuur, maar ook uit daaraan gerelateerde dienstverlening. Volgens het Brabants Dagblad neemt ASML de rol van Philips als grootste werkgever van Zuidoost-Brabant over. Het personeelsbestand van ASML blijft groeien, terwijl het bij Philips in deze regio blijft dalen.

Investeren in masteropleidingen technici

Onder leiding van Peter Wennink begon ASML in 2014 met het verstrekken van 25 studiebeurzen aan masterstudenten. Studenten krijgen gedurende twee jaar financiële ondersteuning, zonder de verplichting tot een stage of baan bij ASML. Hiermee wil ASML het tekort aan hoogopgeleide technici in Nederland te lijf gaan. Momenteel haalt het bedrijf noodgedwongen technici uit het buitenland, deze zijn over het algemeen echter minder loyaal dan Nederlandse technici, terwijl loyalitiet juist van belang is voor een bedrijf als ASML dat kennisintensief bezig is.

Topman

Peter Wennink is in 2014 door de Eindhovense stadsglossy FRITS uitgeroepen tot Eindhovense topman, de meest invloedrijke man in de regio Eindhoven. Het jaar daarvoor stond hij op nummer 4 in de top 50 mannen van FRITS.

Nevenfuncties

Naast zijn werkzaamheden voor ASML is Peter Wennink ook commissaris bij Insinger de Beaufort. Insinger de Beaufort is een van de oudste private banks van Nederland en is nog steeds actief op het gebied van private banking en vermogensbeheer. In 2011 is Wennink benoemd tot commissaris bij voetbalclub PSV. Deze functie heeft hij echter maar een jaar vervuld. Hiervoor gaf Wennink als reden dat het bestuurderschap van ASML door de financiële betrokkenhuid van het concern bij PSV lastig viel te combineren met het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen bij PSV. Dit had te maken met een lening van 5 miljoen euro van ASML aan PSV.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *