Bas van der Veldt

Bas van der Veldt

GeverifieerdBas van der Veldt werd in 1976 te Amstelveen geboren. Hij is CEO bij het softwarebedrijf AFAS.

Begin carrière

Bas van der Veldt behaalde in 1996 zijn Vwo-diploma aan het Alkwin College te Uithoorn. In datzelfde jaar richtte zijn vader, Ton van der Veldt, samen met zakenpartner Piet Mars AFAS op. Dit deden ze door de financiële softwareafdeling van Raet over te nemen. Raet lag bij Amersfoort en om het bedrijf niet te hoeven verplaatsen, vertrokken de families Van der Veldt en Mars naar Leusden. Bas van der Veldt kon op 19-jarige leeftijd meteen aan de slag als productmanager binnen AFAS. Tegelijkertijd volgde hij de studie Bedrijfsinformatiesystemen aan de Universiteit van Amsterdam om op deze manier meer te leren over de ICT-wereld. Ondanks de obstakels die hij soms ondervond als zoon van de baas, leek de combinatie studeren en tegelijkertijd praktijkervaring opdoen in het bedrijf een succes te zijn; Van der Veldt klom snel op en werd in het jaar 2000 manager productontwikkeling en in 2005 directeur Productdevelopment. Onder zijn vader leerde hij dat het, om een visie over te kunnen brengen, nodig is om écht goed op de hoogte te zijn van de inhoud, van de klanten en van het te verkopen product. Op deze manier ontstond een open bedrijfscultuur waarin de algemeen directeur niet boven in een kantoor verstopt zit, maar betrokken is bij de medewerkers en het bedrijfsproces.

CEO AFAS

In 2008 wordt Bas van der Veldt benoemd als nieuwe CEO van AFAS. Naast dat hij veel geleerd heeft van zijn vader, komt hij als algemeen directeur met een eigen visie. Hij probeert nog meer te inspireren en richt zich meer dan zijn vader op design. Van der Veldt is daarnaast een echte entertainer. Zo is binnen het bedrijfspand van AFAS een theater ingebouwd waar hij veelal op het podium te vinden is. Humor is één van de manieren waarmee Van der Veldt zijn visie probeert over te brengen. Omdat deze zo aanspreekt wordt in 2015 aan een boek over AFAS gewerkt. Auteur Daan Quakermaat is hiervoor ondergedoken binnen het bedrijf. Het boek moet in 2015 uit komen.

AFAS is ondanks de financiële crisis succesvoller dan ooit. Dit heeft deels te maken met het feit dat er een bijzondere werkwijze wordt aangehouden bij het bedrijf. Zoveel mogelijk van de beroepen binnen AFAS zijn geautomatiseerd; secretaresses zijn er bijvoorbeeld niet meer, maar zijn overgenomen door digitale systemen. Daarnaast staat klantgerichtheid hoog in het vaandel. Eén van de dingen waaruit dit blijkt is het gratis online huishoudboekje dat AFAS Personal aanbiedt. Om meer naamsbekendheid te genereren wordt AFAS in 2010 hoofdsponsor van de eredivisieclub AZ in Alkmaar en in 2011 van het circustheater in Den Haag. Van der Veldt beaamt dat bij zijn succes ook geluk kwam kijken, bijvoorbeeld bij het vinden van de juiste personen voor de verschillende functies en het vinden van de juiste doelgroep op het juiste moment. Voor de toekomst werkt hij aan nog meer automatisatie en digitalisatie. Naast het automatiseren van processen, wil AFAS het creëren van de software zelf automatiseren.

Onderscheidingen

Bas van der Veldt heeft met AFAS meerdere onderscheidingen behaald. Hieronder enkele voorbeelden van gewonnen awards. In 2012 werd Van der Veldt genomineerd voor de BID-award, een internationale kwaliteitsprijs voor bedrijven uit de hele wereld met betrekking tot excellentie, innovatie en leiderschap. Vanaf 2005 tot en met 2013 wint AFAS non-stop de FD Gazellen Award van het Algemeen Dagblad voor het snelst groeiende bedrijf van Nederland. In 2014 staat AFAS op de vijfde plek in de Computable 100 waarin de honderd krachtigste ICT-bedrijven van Nederland staan.

Gezien de behaalde successen met het softwarebedrijf AFAS kan Bas van der Veldt met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *