Soenil Bahadoer

Soniel BahadoerGeverifieerdSoenil Bahadoer, sterrenchef van restaurant De Lindehof in Nuenen, werd in 1967 geboren te Suriname in een Hindoestaans gezin.

Opleiding

Soenil Bahadoer is deels opgegroeid in Suriname. In 1975, toen Bahadoer acht jaar was, vertrok het gezin Bahadoer vanuit Suriname naar het Nederlandse Nuenen in de hoop op een betere opleidingsmogelijkheid en toekomst voor de kinderen van het gezin. Voor Bahadoer pakte dit goed uit; na de lagere school volgde hij de opleiding genaamd ‘’de School voor Consumptieve Beroepen’’ aan de Rooi Pannen, Eindhoven. Zijn keuze was onder andere gebaseerd op het feit dat binnen het gezin de gezamenlijke maaltijden altijd al belangrijk waren. Tijdens zijn opleiding liep hij meerdere stages en werkte hij bij verschillende restaurants.

Begin carrière

De Surinaams Hindoestaanse cultuur waarin Soenil Bahadoer opgroeide, gecombineerd met lessen uit de Nederlandse koksschool bleken een goede combinatie. Stapsgewijs kwam hij uiteindelijk in tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam terecht. Bahadoer had als hulp-kok in de keuken van Cees Helder de eerste stap gezet voor zijn droom om het hoogst haalbare uit zijn carrière te halen. Na hier twee jaar te hebben gewerkt, komt hij terecht in de keuken van tweesterrenrestaurant Scholteshof bij Roger Souvereyns. Beide gerenommeerde chefs brachten hun passie en kennis aan Bahadoer over. Desalniettemin was deze periode niet gemakkelijk. Bahadoer en zijn vrouw kregen vroeg kinderen, maar tijdens de periodes bij Parkheuvel en Scholteshof zag hij zijn gezin nauwelijks. Hij woonde op een kamer en had weinig vrije dagen waarop hij naar zijn gezin kon. Echter, Bahadoer’s vrouw steunde hem door dik en dun waardoor hij aan zijn passie kon werken en het gezin tegelijkertijd standhield.

De Lindehof

Soenil Bahadoer werkte hard en dat eiste zijn tol. Om dichterbij zijn gezin te zijn, gaat hij in 1995 terug naar Nuenen om te werken bij restaurant De Lindehof. Bij De Lindehof werkt hij bijna tien jaar samen met Frans Knaapen. Tijdens die periode, in 2004 komt een droom uit; De Lindehof met Bahadoer als chef-kok verdient de eerste Michelinster. Nog geen jaar na het verdienen van zijn Michelinster, gaat hij in 2005 zelfstandig verder met De Lindehof. Geïnspireerd door zijn achtergrond zet Bahadoer een eigen stijl neer. Zijn gerechten kennen een Franse basis die wordt gecombineerd met de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Met het gebruik van zelfgemaakte kruiden- en specerijenmixen maakt hij zijn gerechten af. In 2007 krijgt Bahadoer de eer om lid te worden van ‘’Les Patron Cuisiniers’’, een culinair samenwerkingsverband dat zich profileert als toonaangevend voor Nederland. De internationale uitstraling van ‘’Les Patron Cuisiniers’’ is belangrijk voor De Lindehof en Bahadoer doet als chef-kok veel kennis op van de andere tweeëntwintig leden. In 2010 komt Bahadoer met een nieuwe project. Gezien zijn opvallende levensverhaal, wordt voorgesteld dit op papier te zetten met als resultaat het boek ‘’Soenil. Patron Cuisinier De Lindehof Nuenen’’. In het boek staat centraal hoe hij het van Hindoestaans-Surinaams jongetje schopt tot chef-kok bekroond met een Michelinster. In 2014 verdient Bahadoer met De Lindehof een tweede Michelinster en daarnaast wordt het restaurant bekroond met zeventien van de twintig mogelijke punten in de gerenommeerde Gault Millau-gids. Bahadoer geniet enorm van de verworven tweede ster en hecht daarnaast veel belang aan het blijven verwennen van de gasten met bijzondere gerechten. Zijn ambities stoppen echter niet: Hij wil ook de derde ster verdienen.

Gezien de behaalde successen met tweesterrenrestaurant De Lindehof kan Soenil Bahadoer met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

2 gedachtes aan “Soenil Bahadoer

  1. J. Stockx

    Echte vakman met een enorme kennis van smaak entertainment. Fantastisch restaurant en een aanrader
    voor iedereen die een fijne,leuke maar vooral een culinaire avond wil hebben.!

    Op voor een 3de ster!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *