Edwin Vinke

Edwin VinkeGeverifieerdEdwin Vinke, chef-kok en eigenaar van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang, werd geboren op 21 juni 1967 te Breskens.

Opleiding en begin carrière

Edwin Vinke had al op jonge leeftijd een passie voor koken. De keuze om naar de koksschool te gaan was dan ook geen vreemde keuze. Na het afmaken van de Mavo studeerde Vinke op 13-jarige leeftijd voor één jaar aan de koksopleiding van de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Liever ging hij direct naar de hotelschool Ter Duinen in Koksijde, maar in verband met zijn jonge leeftijd werd Vinke daar niet direct aangenomen. Ter Duinen had in die tijd een erg goede reputatie en hij wilde naar de beste school. Het streven naar het hoogst haalbare zal in zijn verdere carrière een grote rol blijven spelen. Nadat Vinke één jaar later nog een keer solliciteerde bij Ter Duinen, kon hij er wel terecht. Hij leerde er kokstechnieken, leerde omgaan met smaken en liep verschillende stages om praktijkkennis op te doen. In Koksijde studeert Vinke uiteindelijk op 17-jarige leeftijd in 1985 af. Na zijn afstuderen besluit Vinke een half jaar in Frankrijk stage te gaan lopen om de Franse keuken beter te leren kennen. Echter, in de jaren tachtig gold in Nederland de dienstplicht, dus ook Vinke moest het leger in. Hij werkt uiteindelijk voor zestien maanden als kok in de mobiele keuken van de commando’s in Rosendaal. Hierna werkt Vinke nog voor korte periode bij een keuken in Breskens waarna het ’echte’ werk begint bij sterrenrestaurant Oud Sluis. Vinke was vijf jaar werkzaam als souschef onder Ronnie Herman. Hier leerde hij dat smaak het allerbelangrijkste is in de keuken en leerde hij verschillende smaken kennen en toepassen. Ook was er altijd de droom om op een dag een eigen restaurant te beginnen.

De Kromme Watergang

In 1993 is het zover, samen met zijn vrouw Blanche Vinke begint Edwin Vinke restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat, een klein dorpje naast Breskens. Het oude dorpsschooltje wordt omgezet in een stijlvol restaurant. Na de opzet van zijn eigen zaak kwamen Vinke’s ambities weer naar boven; hij wil meer en hij wil beter worden. Zelf beschrijft hij dit proces van beter worden en alles wat daarbij komt kijken als iets wat vanzelf gaat. Zo wordt er een suite toegevoegd aan het restaurant zodat gasten kunnen blijven overnachten. In 2015 zijn dit er vier geworden. Vanaf 2005 gaat het hard met de carrière van Vinke. In dat jaar wordt hij zowel lid van ‘’Les Patron Cuisiniers’’ als dat hij zijn eerste Michelin-ster verdient. Met zijn lidmaatschap gaat hij weer een stap vooruit en staat hij tussen de ’grote jongens’ in het vak als Cees Helder en Robert Kranenburg. Vinke heeft naast een liefde voor koken ook een liefde voor de Zeeuwse producten. Hij kookt dan ook vooral met streekproducten; vis en zilte smaken voeren de boventoon. Dit is goed zichtbaar in Vinke’s eerste boek dat in 2007 uitkomt, genaamd ‘Uit Zeeuwse wateren’. Het boek is gevuld met zijn eigen visrecepten waarbij de verse Zeeuwse producten centraal staan. Eén jaar later, in 2008, wordt Vinke benoemd tot SVH Meesterkok. SVH is een gerenommeerde Nederlandse organisatie met als hoofddoel het waarborgen van vakbekwaamheid in de horeca. De titel is een van de hoogste haalbare titels voor chef-koks in Nederland. Hierna is 2011 een succesvol jaar voor Vinke. Hij wordt verkozen tot chef van het jaar door de Gault Millau gids, behaalt zijn tweede Michelinster en geeft zijn tweede boek ‘ Zilte klei’ uit. In dit boek staat vooral de omgeving centraal, zoals Vinke het verwoordt: ‘’Alle mooie dingen om ons heen’’. Het boek staat vol natuurfoto’s, verhalen van mensen en daarnaast natuurlijk ook recepten.

Zelfvoorzienend

Edwin Vinke heeft met De Kromme Watergang de ambitie om zo gepersonaliseerd en zelfvoorzienend als mogelijk te werken. Hiermee doelt hij op het zoveel mogelijk zelf produceren van producten variërend van eigengemaakte boter, honing van eigen bijen tot groente en kruiden uit de eigen teeltuin. Daarnaast houdt Vinke zijn eigen koeien en varkens. Alle gerechten zijn biologisch en bevatten geen conserveringsmiddelen of suiker. Dit resulteert in gezond, maar vooral lekker eten. Deze zelfvoorziening is daarnaast terug te zien in de drankenkaart; geen cola of sinas, maar eigen geproduceerde limonade. In de toekomst hoopt Vinke nog meer te groeien, zowel op het gebied van het produceren van eigen producten als op het gebied van smaak.

Gezien de behaalde successen met restaurant De Kromme Watergang kan Edwin Vinke met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *