Wim van der Leegte

Wim van der Leegte

Wim van der Leegte werd geboren op 23 augustus 1947 te Nuenen. Hij is directeur-eigenaar van VDL Groep. VDL is een bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en eindproducten. Het bedrijf is een bundeling van meerdere bedrijven met een eigen specialisme. Deze bedrijven zijn vooral werkzaam in de metaalverwerkende industrie.

Carrière

De voorloper van VDL is opgericht door Pieter van der Leegte, de vader van Wim van der Leegte. Wim van der Leegte begon in 1966 toen hij 19 was bij ‘Metaal- en Constructiewerkplaats P. van der Leegte NV’ te Hapert, de voorloper van VDL. Wim van der Leegte liep voor zijn opleiding werktuigbouwkunde aan de HTS stage bij het bedrijf van zijn vader. De gezondheid van zijn vader ging echter hard achteruit, hierdoor kreeg Van der Leegte na drie maanden de leiding over het bedrijf in handen en werd directeur. In 1972 nam hij de aandelen van zijn vader over, vanaf dat moment is Van der Leegte eigenaar en directeur van het bedrijf. In 1979 werd de naam van het bedrijf veranderd in VD Leegte Metaal. In hetzelfde jaar doet het bedrijf haar eerste overname, het bedrijf neemt TIM Hapert over. Dit bedrijf is gespecialiseerd in verspanende bewerkingen zoals het bewerken van giet-, smeed- en gelaste onderdelen, assen en complete producten. Hiermee zet VD Leegte Metaal de eerste stap richting enorme groei. Later volgen overnames van onder andere DAF Bus International, Philips Enabling Technologies Group en NedCar. In 2004 rondt Van der Leegte zijn stage officieel af en behaalt hij zijn HTS-diploma Technische bedrijfskunde aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Redding Nedcar

NedCar te Born is een onafhankelijke autoproducent die in opdracht van derden auto´s produceert. Het is de enige grote autofabriek in Nederland. Nadat Mitsubishi in 2012 bekend maakte te gaan stoppen met de productie in Born leek het einde in zicht voor NedCar. Eind 2012 maakte VDL Groep echter bekend de fabriek over te gaan nemen. BMW Group gaf aan de nieuwe Mini in de fabriek te willen laten produceren. VDL nam de fabriek van NedCar over voor €1,-, de verbouwing van de fabriek om Mini’s te kunnen produceren heeft echter €82 miljoen gekost. Dit bedrag heeft VDL grotendeels betaald, met steun van het Rijk en de provincie Limburg. In 2014 heropende Koning Willem-Alexander de fabriek door het zetten van een handtekening in het gastenboek. Na de overname is men begonnen met het herinrichten van de autofabriek voor de productie van Mini´s in opdracht van BMW Group.

Onderscheidingen

VDL Groep heeft in 2012 de prestigieuze Koning Willem I prijs in de categorie grootbedrijf gewonnen. Deze prijs wordt elke twee jaar toegekend aan twee Nederlandse ondernemingen (grootbedrijf en mkb) die zich in de voorafgaande jaren hebben onderscheiden door goed ondernemerschap. Hieraan lag de herstructurering van NedCar grotendeels ten grondslag. Wim van der Leegte is in 2013 benoemd tot ereburger van de provincie Noord-Brabant, deze onderscheiding werd uitgereikt door de Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. In 2014 werd Van der Leegte door leden van maandblad Quote verkozen tot beste ondernemer van het jaar. Hij kreeg 29% van de stemmen, het meest voorkomende argument was de redding van de Nedcar autofabriek in Born.

Nevenfuncties

Naast zijn functie als president directeur van VDL Groep toont Van der Leegte maatschappelijke betrokkenheid door het bekleden van diverse nevenfuncties. Hij is onder andere voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring, lid van het Stichtingsbestuur Brainport en lid van het Stichtingsbestuur van PSV Voetbal. Tevens is hij tot 2013 Commissaris geweest bij Neways en hij heeft jarenlang columns geschreven voor het Eindhovens Dagblad. Ook is Van der Leegte eigenaar van Stoeterij Duyselhof, hier worden topspringpaarden gefokt, opgeleid en getraind. Deze springstal startte hij in 2000 uit liefde voor de paardensport.

Gezien de behaalde successen  kan Wim van der Leegte met recht bestempeld worden als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *