Paul van Riel

Paul van Riel

Paul van Riel is CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van ingenieursbureau Fugro Geoservices. Hij werd in 1956 geboren in Den Haag.

Studie en begin carrière

Paul van Riel heeft Technische Natuurkunde gestudeerd aan de Techniche Universiteit (TU) Delft. Na het afronden van zijn studie besloot hij samen met een vriend en studiegenoot een vervolg onderzoek te doen dat aansloot op hun afstudeerwerk. Hier kwam in 1986 het bedrijf Jason Geosystems uit voort. Jason Geosystems is een bedrijf dat zich bezig houdt met het kwantitatief in kaart brengen van olie- en gasvoorraden in de diepe ondergrond met 3D seismische modeleringstechnieken.  Dit zorgt ervoor dat de eigenschappen van olie- en gasreservoirs beter beschreven kunnen worden. In 2001 werd het bedrijf overgenomen door Fugro. Tot 2001 bestond Furgro organisatorisch uit twee divisies, Geotechniek en Survey, maar na de overname van Jason Geosystems kwam hier een derde divisie onder de naam Geosccience bij.

Fugro

Na de overname van Jason Geosystems door Fugro was Paul van Riel directeur van Fugro-Jason. In 2004 werd hij benoemd tot Chief Operating Officer (COO) Development & Production van de Geoscience divisie van Fugro. Twee jaar daar op werd Van Riel lid van de Raad van Bestuur en directeur Geotechniek Land bij Fugro. In 2012 werd Van Riel benoemd tot Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van de Raad van Bestuur van Fugro.

Fugro onderzoekt het aardoppervlakte en onderliggende lagen. In opdracht van de olie- en gasindustrie, de mijnbouw, de bouw en verschillende overheden verzamelt het bedrijf gegevens over de aard- en zeebodem en de samenstelling daarvan. Fugro is op land, ter zee en vanuit de lucht actief. Aan de hand van deze gegevens biedt Fugro advies en ondersteuning, zo kan het olieconcerns bijvoorbeeld adviseren waar ze hun boorinstallaties het beste kunnen plaatsen. Voor het onderzoek maakt Fugro voornamelijk gebruik van eigen schepen, vliegtuigen, apparatuur en softwaresystemen. Mede om deze reden hecht het bedrijf veel waarde aan innovatie.

Onderscheidingen

Paul van Riel won in 2003 de Cecil Green Enterprise Award van The Society of Exploration Geophysicists voor de oprichting en succesvolle ontwikkeling van Jason Geosytems. Daarnaast heeft Van Riel verschillende patenten op het gebied van seismische reservoir karakterisering. En groot deel van de innovaties waar hij een patent voor kreeg ontwikkelde hij met Hendrik Willem Debeye.

In 2011 ontving Fugro de prestigieuze Erasmus Innovatie Award. Onderzoeksinstituut Research for Innovation van de RSM Erasmus Universiteit onderzoekt de innovatie binnen organisaties jaarlijks. Het bedrijf dat uit dit onderzoek naar voren komt als meest innovatief wint de Erasmus Innovatie Award. Volgens het juryrapport onderscheidde Furgro zich (in 2010) door haar vooruitstrevende visie en het aanbieden van geïntegreerde innovatieve oplossingen. Ook werd vermeld dat het innovatieproces centraal staat in de organisatie. Van Riel was in die tijd eindverantwoordelijke voor de gehele innovatieportefeuille van het bedrijf.

Gezien zijn waardevolle bijdrage en innovaties op het gebied van Geoservices kan Van Riel met recht bestempeld worden als een Leading Professional binnen dit vakgebied.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *