Kees Lieve

Kees Lieve 3GeverifieerdKees Lieve (1957) is medeoprichter/vennoot van Kruger, een Rotterdams kantoor gespecialiseerd in corporate restructuring, rendementsverbetering, pragmatische strategie en corporate finance. Lieve is doctorandus bedrijfskunde (kandidaat economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en doctoraal aan de Interuniversitaire Interfaculteit Bedrijfskunde in Delft).

Carrière

Kees Lieve groeide op onder de rook van Rotterdam in een gezin waar ondernemerschap en klantgerichtheid hoog in het vaandel stonden. De liefde voor dienstverlening en zaken daadwerkelijk aanpakken ontwikkelde zich daardoor snel. Lieve werkte tijdens zijn studietijd bij meerdere bedrijven in diverse operationele functies. Hij leerde daardoor al vroeg het verschil tussen theorie en praktijk en met name het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Ook onderkent en waardeert hij daardoor nog steeds de belangrijke toegevoegde waarde van iedere medewerker, ongeacht functie en rol. Met een doctorandustitel op zak en reeds de nodige werkervaring vervulde Lieve al snel een managementfunctie in de automotive sector. Nadat de aandeelhouders dit bedrijf verkochten richtte hij samen met een informal investor een van de eerste door de Nederlandsche Bank goedgekeurde participatiemaatschappijen op welke voldeed aan de toenmalige “garantieregeling erkende participatiemaatschappijen”. Deze kleine private equity partij richtte zich met name op kleine tot middelgrote bedrijven, vaak familiebedrijven met continuïteitsvraagstukken of juist met grote kansen.

Kruger

Kees Lieve richtte eind 1988 samen met registeraccountant Henk de Reede en ervaren consultant Leo Krüger het huidige Kruger op onder de naam Krüger & Partners. Zijn achtergrond in het middelgrote bedrijfsleven en private equity vormde een goede basis voor een uitstekend inzicht en begrip voor situaties. Kruger ontwikkelde zich gedurende de jaren tot marktleider binnen corporate restructuring in Nederland en werd (en wordt) door vrijwel alle financiële instellingen, zoals de afdelingen bijzonder beheer van banken, aangeraden aan ondernemingen in zwaar weer.

Diversificatie

De economische crisis die zich vanaf 2007 manifesteerde resulteerde juist in zeer drukke jaren voor Kruger. Kees Lieve en zijn mede-partners zagen in dat ook deze crisis weer voorbij zou gaan en besloten nog tijdens de drukste jaren het portfolio van diensten uit te breiden. De corporate finance activiteiten, waar Kruger altijd al actief in was, werden uitgebreid en zelfstandiger op de kaart gezet terwijl een andere tak zich meer ging richten op rendementsverbetering, veelal in opdracht van investeerders, family offices en private equity. Tevens levert Kruger vanaf 2009 interim management, met name voor tijdelijke invulling van algemene, restructuring en financiële functies. Vaak komen opdrachten voort uit een langdurige betrokkenheid bij ondernemingen die na een restructuring-traject weer floreerden. De hands-on mentaliteit van Lieve en zijn partners onderscheidde Kruger hierbij van andere adviesbureaus.

Managing Partner

Het bleken juiste beslissingen van Kees Lieve en diens collega-partners. De verbreding van activiteiten sloeg aan en Kruger is ook na de crisis succesvol gebleven. De klanten groeiden mee met het bedrijf. Kruger adviseert nu MKB-ondernemingen van 20-2000 personeelsleden, waarbij Lieve veelvuldig betrokken is bij projecten van grotere omvang. Zijn langjarige ervaring en grote affiniteit met familiebedrijven en directeur grootaandeelhouders lenen zich bij uitstek voor het adviseren van het diverse klantenpalet. Naast andere sectoren heeft hij met name veel relaties geadviseerd in transport, retail, de voedselindustrie en bij projectmatig georganiseerde bedrijven. Sinds 2010 heeft hij de managing partner rol binnen Kruger overgedragen aan collega Jantine Hak. Naast zijn werk voor Kruger is Lieve fellow member van de European Association of Turnaround Professionals (EACTP), een onafhankelijke, Europese organisatie die het allereerste Europese accreditatieprogramma voor professionals in het turnaround-vak heeft opgezet en streeft naar het bevorderen van hoge normen in advisering en turnaround management. De klant blijft echter altijd voorop staan bij Lieve; zijn passie ligt bij het vinden en gezamenlijk met de klant realiseren van oplossingen en het benutten van kansen om ondernemers echt te kunnen helpen.

Als specialist en medeoprichter van de marktleider in Nederland op het gebied van corporate recovery mag Kees Lieve met recht een leading professional genoemd worden.

* Deze Leading Professional is aan de redactie aangeraden door Marcel Windt