Jan Quist

Jan QuistGeverifieerdJan Quist werd op 27 april 1954 geboren te Den Haag. Hij is directeur van QUIST (voorheen Quist Executive Coaches), een leidende partij voor het coachen van topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven.

Opleiding en begin carrière

Jan Quist behaalde in 1972 zijn gymnasiumdiploma aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag. In hetzelfde jaar, op achttienjarige leeftijd, vertrok Quist naar Leiden om aan de Universiteit Leiden rechten te studeren. Tijdens zijn studententijd maakte Quist deel uit van de studentenvereniging Minerva. In 1978 behaalde hij zijn Master in het Nederlands recht. In zijn laatste jaar aan de universiteit ontstond bij Quist een drang naar avontuur. Na 23 jaar alles “zoals het hoort” te hebben gedaan, wilde Quist na zijn rechtenstudie zijn wereld vergroten. In die tijd bestond er een door de Nederlandse overheid opgezet stimuleringsprogramma voor functies binnen de Verenigde Naties. Quist zag hierin de ideale kans om Nederland te kunnen verlaten en werd aangenomen als junior professional officer in Jakarta. Deze stad was de perfecte locatie om zijn avontuur te beginnen: Quist’s grootvader woonde in Indonesië, zijn moeder was er geboren en hij had eerder zelf met veel liefde door Indonesië gereisd. Voor de VN bestuurde Quist vervolgens verscheidene vluchtelingenkampen in Indonesië en Senegal.

Investment banking

Na bijna vier jaar in het buitenland te zijn verbleven, kwam Jan Quist in 1983 in Amsterdam terecht. Toen hij hoorde over een vacature bij de investeringsbank Pierson raakte hij geïnteresseerd in de mogelijkheden die investment banking hem konden bieden. Het waren economisch goede jaren en Quist zag in de beurs zijn nieuwe avontuur. Quist was vanaf 1984 werkzaam voor Pierson, maar bleef altijd geïnteresseerd in Azië. Na bijna zeven jaar voor Pierson in Amsterdam te hebben gewerkt, zocht hij naar een mogelijkheid om terug te gaan. Pierson had activiteiten in Azië lopen en de bank bood Quist de mogelijkheid een kantoor in Jakarta te openen. Hij werkte vervolgens tot 1996 in Jakarta voor de – inmiddels tot MeesPierson gefuseerde – bank. Toen Quist in 1996 terug in Nederland kwam, was zijn plaats binnen het bedrijf vergaan, maar kreeg hij de kans bij de Rabobank eenzelfde soort functie in investment banking te vervullen. Al snel kwam Quist tot inzicht dat het onrustige, spannende leven wat hij jarenlang geleefd had niet meer bij hem paste. Een ommekeer in zijn carrière volgde.

QUIST – Leading Humans

In 1998 stopt Jan Quist bij de Rabobank. Hij had echter moeite met het op een nieuwe manier gestalte geven aan zijn carrière en besloot daarop aan te kloppen bij Van Ede & Partners, een bureau gespecialiseerd in outplacement, loopbaanbegeleiding en coaches. Het toeval wil dat ditzelfde bureau enkele jaren eerder een nieuwe formule had opgezet, Top Executives Coaches, waarvan de oprichter met pensioen ging. Quist had veel ervaring in de top van het bedrijfsleven en kon de formule overnemen die vanaf 2000 onder de naam Quist Executives Coaches verder ging. “Een prachtig toeval”, aldus Quist. In 2017 wijzigde de naam opnieuw, naar QUIST – Leading Humans. Bij QUIST worden directeuren en professionals in transitiefases binnen hun carrière bijgestaan door een groot netwerk van executives uit het bedrijfsleven. Zo biedt QUIST career switch coaching bij gedwongen vertrek en wordt er executive coaching geboden om huidige posities of performances tegen het licht te houden en te verbeteren. Wanneer cliënten bij het bureau aankloppen, gaan ze allereest in gesprek met Quist waarna de cliënt een coach krijgt toegewezen die in zijn carrière zelf ook een vooraanstaande positie bekleedde. Op deze wijze kunnen de coaches de problemen van hun cliënten goed begrijpen. Quist is er trots op zijn affiniteit met het bedrijfsleven op een nieuwe manier gestalte te hebben kunnen geven en ambieert een nog groter, sterker en mooier QUIST. Het bedrijf zal uiteindelijk aan de nieuwe generatie worden overgedragen, maar Quist hoopt er komende tien jaar nog een belangrijke rol te kunnen spelen.

Op basis van zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven zowel binnen als buiten Nederland en gezien het grote netwerk en succes van QUIST mag Jan Quist met recht een Leading Professional binnen de coaching worden genoemd.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd