Ramon Beuk

Ramon BeukGeverifieerdRamon Beuk is een kok, presentator, schrijver en ondernemer die bekendheid verwierf met zijn optredens in verschillende programma’s op de Nederlandse televisie. Hij werd op 2 februari 1971 geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en verhuisde vier jaar later naar Nederland.

Opleiding

Ramon Beuk keek al op jonge leeftijd met bewondering naar zijn moeder in de keuken. Het fascineerde hem dat zij iets van zichzelf creëerde waar anderen van konden genieten. Het inspireerde hem tot het volgen van een koksopleiding. Tijdens en na deze opleiding, die hij in 1992 afrondde, werkte Beuk in meerdere horecagelegenheden, maar miste hij datgene wat hem vroeger geïnspireerd had. Beuk wilde meer dan slechts koken tussen vier muren: contact maken met zijn publiek. Hij besloot zich breder te gaan ontwikkelen en begon een opleiding Pedagogiek aan de Technische Hogeschool van Amsterdam, die hij in 1997 afrondde. Beuk volgde hierna ook meerdere cursussen over marketing.

Begin carrière

Tijdens zijn opleiding Pedagogiek merkte Ramon Beuk dat hij het koken miste, maar de horeca niet. Daarom ging hij aan de slag bij Koninklijk Bijenkorf Beheer (KBB), waar hij deel uitmaakte van een ontwikkelteam voor horeca, waarmee hij nieuwe concepten en producten ontwikkelde voor HEMA. Later werd hij door Unilever gevraagd om een soortgelijke rol te gaan vervullen. Hij gaf in deze rol regelmatig productpresentaties, wat de inleiding vormde voor een carriereswitch.

Televisie

Het enthousiasme van zijn presentatie werd opgemerkt door het televisieproductiebedrijf Endemol. Hij werd gevraagd om zijn opwachting op televisie te maken in het RTL programma Koffietijd, waarin hij tussen 1999 en 2001 een kookonderdeel presenteerde. Dit was het startschot van een carrière als bekende Nederlander. De meeste bekendheid verwierf hij echter met het kookprogramma Born2Cook van NET5, wat hij tussen 2002 en 2005 drie seizoenen presenteerde en daarna nog jarenlang herhaald werd. Naast Koffietijd en Born2Cook werkte Beuk mee aan verschillende andere televisieprogramma’s. Zelf kijkt Beuk met de meeste tevredenheid terug op de NCRV-serie Terug naar mijn roti uit 2011, waarin hij terugkeert naar zijn roots in Suriname. Dit programma sloot het meeste aan bij zijn visie: dicht bij jezelf blijven en van daaruit mensen inspireren en gelukkig maken.

Auteur

Naast zijn televisieoptredens schreef Ramon Beuk meerdere kookboeken, dikwijls gebaseerd op de kookprogramma’s die hij presenteerde. Maar, hij schreef ook kookboeken geheel naar eigen ideeën. Twee hiervan, Wat van Fair komt en Terug naar mijn roti, werden in respectievelijk 2009 (publieksprijs) en 2011 (categorie Chef) verkozen tot kookboek van het jaar. Daarnaast had Beuk tussen 2005 en 2009 een vaste receptencolumn in De Telegraaf en schreef hij onder andere jarenlang voor het blad Wining & Dining.

Ondernemer

Ramon Beuk voelde al vroeg de behoefte om iets te doen waarin hij de volledige vrijheid had om zijn eigen visie te ontwikkelen en uit te dragen. In 2000 begon hij daarom vanuit de huiskamer met zijn onderneming Culipro. Met deze onderneming verzorgde Beuk allerlei diensten rondom koken, zoals foodstyling, het ontwikkelen van concepten en het geven van kookworkshops. Het succes van Culipro groeide door de jaren heen en in 2002 begon hij zijn eigen kookschool. Hier kwam in 2005 evenementenlocatie De Glazen Ruimte uit voort, waar verschillende soorten evenementen rondom koken werden georganiseerd. Door de groei en het succes van Culipro hield Beuk steeds minder tijd over voor andere werkzaamheden. Het koste hem naar eigen zeggen teveel tijd en energie om anderen de details bij te brengen die nodig waren voor succes. Mede daarom besloot Beuk in 2016 om te stoppen met Culipro en De Glazen Ruimte, om zich weer te kunnen richten op nieuwe projecten. Hij begon een nieuw boek te schrijven en werd door de KNVB gevraagd om het project ‘Lekker Bezig’, een project voor beter eten voor kinderen in voetbalkantines, te gaan leiden. Ook treedt hij regelmatig op als presentator of dagvoorzitter op verschillende evenementen. Daarnaast is Beuk bezig met de ontwikkeling van meerdere nieuwe concepten, iets waar hij zich in de toekomst op wil gaan toeleggen.

Ramon Beuk heeft zich gedurende zijn carrière onderscheiden door dicht bij zichzelf te blijven en door in zijn televisieprogramma’s, boeken en presentaties zijn eigen verhaal te vertellen. Voor zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse gastronomie ontving hij in 2010 de Wine Professional Diamond Award. De jury roemde hem vooral voor het dichter bij de mensen brengen van het culinaire en het inspireren van jong en oud. Zijn roots is Beuk overigens zeker niet vergeten; hij hoopt in de toekomst iets voor geboorteland Suriname te kunnen betekenen.

Gezien zijn veelzijdigheid, vernieuwende concepten en ontvangen prijzen mag Ramon Beuk met recht bestempeld worden als Leading Professional.