Niels Peteri

Niels Peteri by Bob van der VlistNiels Peteri (1960) is samen met zijn broer Walter (1963) eigenaar van Quooker, het bedrijf dat de ‘kokendwaterkraan’ het levenslicht deed zien. Niels is verantwoordelijk voor het technische gedeelte, Walter voor het commerciële. In 2017 wordt één op de vier nieuwe keukens in Nederland uitgerust met een ‘Quooker’, zoals hun kokendwaterkranen inmiddels bekend staan.

Jeugd en opleiding

Een groot deel van de jeugd van Niels Peteri staat in het teken van de uitvinding van zijn vader, de kokendwaterkraan. Niels wordt in 1960 geboren in Kralingen als de op een na jongste zoon van Engelandvaarder Henri (Han) Peteri. Han is natuurkundige en werkt als hoofd research bij Unilever, zijn vrouw is docent klassieke talen. Naast Niels en de in 1963 geboren Walter hebben Han en zijn vrouw nog vier kinderen. Nadat Han Peteri in 1970 het idee voor een kokendwaterkraan ontwikkelt, zegt hij zijn baan bij Unilever op om hier fulltime in de kelder van zijn villa in Kralingen mee aan de slag te gaan. Niels helpt zijn vader tijdens zijn jeugd geregeld in de kelder en ontwikkelt hierbij een affiniteit met techniek. Nadat hij zijn gymnasiumdiploma heeft behaald aan het Montessori Lyceum Rotterdam, gaat hij in 1978 technische natuurkunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na enige tijd blijkt zijn hart hier toch niet te liggen, en na propaedeuse in de economie behaald te hebben studeert hij uiteindelijk in 1984 af als jurist.

Oprichting Quooker BV

Niels’ vader Han komt in 1970 al op het idee voor de kokendwaterkraan tijdens een vergadering van Unilever in Londen over instant-soep. Hij vindt de minuten die nodig zijn om water op vuur te koken te lang om van instant-soep te kunnen spreken. Vele jaren en extra hypotheken op zijn huis later moet de vader van Niels noodgedwongen weer aan het werk als consultant, waardoor hij minder tijd heeft voor zijn project. Niels besluit daarom na zijn studie, in 1985, zijn vader te gaan helpen met het ontwikkelen en op de markt zetten van zijn uitvinding. Op 1 september 1987 wordt Peteri BV, de voorganger van Quooker BV, opgericht. Pas in 1988 bedenkt Niels de merknaam Quooker. Rond 1990 is de kokendwaterkraan gereed om op de markt te brengen, maar de eerste successen volgen wanneer Walter, de jongere broer van Niels, in 1993 het commerciële gedeelte van het bedrijf voor zijn rekening gaat nemen. De vader van Niels en Walter treedt vanaf dan vooral op als ambassadeur van het bedrijf, dat inmiddels opereert vanuit een gebouw in Ridderkerk.

Opmars van de kokendwaterkraan

Hoewel er een stijgende lijn zit in de resultaten van het bedrijf, blijkt de kokendwaterkraan lastig om bij het grote publiek te introduceren. In de jaren ‘90 wordt er hard gewerkt met onder meer bezoeken aan huishoudbeurzen om consumenten te overtuigen van de Quooker. Veel geld levert het bedrijf in deze tijd nog niet op. Vanaf 2000 begint Quooker BV voor het eerst winst te maken en de echte stijging van de omzet begint wanneer de kokendwaterkranen in 2004 naar Denemarken worden geëxporteerd. Vanaf dat moment groeit het familiebedrijf van Niels en Walter Peteri met rasse schreden, van een omzet van €5 miljoen in 2005 naar een omzet van bijna € 80 miljoen in 2017. Han Peteri, die in 2007 overlijdt, heeft het begin van de doorbraak van zijn uitvinding dus nog meegemaakt. In 2016 worden het nieuwe hoofdkantoor en de fabriek van Quooker in Ridderkerk geopend door de minister van Economische Zaken, Henk Kamp. Er werken inmiddels meer dan 250 mensen en de Quookers worden verkocht in 11 landen (2017). Niels en Walter Peteri willen met Quooker BV zelf de koers blijven bepalen en houden daarom externe investeerders buiten de deur. Ze verwachten dat op termijn een kokendwaterkraan net zo gewoon zal zijn in de keuken als een afwasmachine. Dat er inmiddels ook concurrerende producten op de markt verschenen zijn zien zij als een bevestiging van hun succes, zij zijn van mening dat dit helpt bij de acceptatie van het fenomeen kokendwaterkraan. Dankzij een enorme ‘installed base ’ van bijna een miljoen Quookers, meer dan 50 octrooien en een totale focus menen zij in staat te zijn ook de komst van grote andere aanbieders het hoofd te kunnen bieden .

Onderscheidingen

Niels Peteri heeft met zijn ontwerpteam verschillende onderscheidingen mogen ontvangen op het gebied van productontwerp, innovatie en ondernemerschap. In 2009 ontvangen Niels en Walter Peteri de Ernst & Young Entrepreneur of the Year Award in de categorie Accelerating. Voor de Nordic TWINTAPS kraan ontvangt Quooker in 2012 de Red Dot Design Award. In 2017 wordt bij de Dutch Design Awards de Quooker Flex verkozen tot product van het jaar.

Met zijn bijdrage aan het creëren  van een volledig nieuwe productcategorie, het vanuit het niets opzetten van een internationaal miljoenenbedrijf en het ontvangen van meerdere onderscheidingen, mag Niels Peteri met recht worden bestempeld als een Leading Professional.

* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd