Jos van Lange werd in 1956 geboren. Momenteel is Van Lange voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Hij behaalde in 1974 zijn atheneum diploma aan de middelbare school in Almelo. Hierna studeerde hij algemene economie aan de Katholieke Universiteit van Tilburg, waar hij zijn studie cum laude heeft afgerond.
Carrière Rabobank
Na het afronden van zijn studie in 1980 ging Van Lange aan de slag als onderzoeksmedewerker bij Stafgroep Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland. Dit was het begin van een langdurige carrière bij Rabobank voor Van Lange. Gedurende de zestien daarop volgende jaren bekleedde hij diverse leidinggevende functies binnen de domeinen Control en Marketing en Producten Particulieren. Zo werd Van Lange in 1985 benoemd tot coördinator Rabobank-aangelegenheden betreffende de Nederlandse Bank. In 1988 werd Van Lange bij de Rabobank medewerker Prognose en Control bij Directoraat Financieel Economisch Beheer. Enkele jaren later werd hij benoemd tot Hoofd Control bij Rabobankorganisatie. In 1995 werd hij voor een korte periode benoemd tot plaatsvervangend hoofd directoraat Financieel Economisch Beheer. Hierna werd hij hoofd Marktanalyse en Productontwikkeling bij Segment Financieel Advies. Twee jaren daarop werd hij benoemd tot segmentmanager bij Huis & Hypotheekadvies. In 1999 werd Van Lange hoofd Productmarkteenheid Financieren, drie jaar later werd hij benoemd tot directeur van deze afdeling van de Rabobank. Enkele jaren later werd Van Lange directeur van directoraat Particulieren, deze functie heeft hij echter maar een jaar bekleed, voor hij in 2006 benoemd werd tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Met deze benoeming werd hij CFRO (Chief Financial and Risk Officer) binnen de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. In 2013 werd hij benoemd tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep.
Vastgoedfraude
Van Lange begon in 2006 bij Rabo Vastgoedgroep, dit was direct nadat Rabobank Bouwfonds heeft overgenomen van ABN AMRO. Kort na de overname bleek dat er enorm werd gesjoemeld met commercieel vastgoed, later werd dit bekend als de vastgoedfraude. De vastgoedfraude wordt gezien als een van de meest omvangrijke zaken uit de Nederlandse geschiedenis. Van Lange kreeg deze crisis al snel na zijn benoeming op zijn bord. Om de fraude tegen te gaan heeft hij onder andere opdracht gegeven om alle, in totaal 550, projecten van Bouwfonds te laten onderzoeken. Later bleek dat vrijwel overal iets mis was. Naar aanleiding van de resultaten is de focus gelegd op de projecten waarbij de schade het grootst was. Hieronder vielen bouwprojecten Symphony en Eurocenter. Om herhaling van dergelijke praktijken te voorkomen heeft Van Lange vrijwel onmiddellijk de verandering van alle mechanismen in gang gezet. Zo is de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep tegenwoordig collectief verantwoordelijk voor alle besluiten. Naast de nationale vastgoedfraude kreeg Van Lange echter nog twee crises op zijn bord. De kredietcrisis en de problemen binnen de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep.
Einde MAB Development
De eerste grote actie die Van Lange heeft ondernomen na zijn aanstelling als voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep in 2013 was het besluit om een einde te maken aan MAB Development. In de praktijk betekende dit dat Rabo Vastgoedgroep haar activiteiten in de projectontwikkeling van commercieel vastgoed afbouwde. De lopende projecten werden afgerond, de verwachting was dat dit enkele jaren zou duren. Het is echter allemaal sneller gegaan en op 1 april 2015 stopt MAB Development definitief.
Nevenfuncties
Naast zijn functie als voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep bekleedt Van Lange nog enkele bestuursfuncties. Hij is onder meer commissaris bij Twice Eindhoven B.V en Stichting Twice Support Eindhoven, lid van de Raad van Bestuur van de National Microfinance Bank Tanzania en commissaris bij Rabo Herverzekeringsmaatschappij N.V.
* Deze Leading Professional is door de redactie geselecteerd